Profesia este un complex de cunoștințe teoretice și de deprinderi practice care definesc pregătirea cuiva. Profesia este specialitatea (calificarea) obținută prin studii, în timp ce ocupația este specialitatea (calificarea) exercitată efectiv la locul de muncă.
De ce e important să înveţi o profesie? În opinia socială profesia îţi permite:
- realizarea visurilor.
- implicarea în societate, suntem fiinţe sociale şi avem nevoie să fim implicaţi în societate. (a se vedea legatura cu piramida lui Abraham Maslow).
- să te întreţii financiar pe tine, familia ta şi să ajuţi şi pe alţii.
Dar este această înșiruire motivația adevarată? Oare ce există mai profund în ființa noastră care ne determină să alegem o meserie? De ce alegem o meserie și nu alta? De unde știm că am ales bine? Există oameni care nu aleg nimic? De ce? Cu ei ce se întâmplă? samd
Astfel, se pot formula o multitudine de întrebări sincere, pe cât de trăznite - totuși atât de firești, în limitele bunului simț. Aflarea fiecărui răspuns corect face sens în mod real pentru majoritatea oamenilor, care deși cred că știu răspunsurile, totuși rezultatele lor dovedesc contrariul.
În calitate de știința spirituală pluri-disciplinară, Inforenergetica - printr-o analiză complexă, profundă a acestui subiect - are capacitatea de a răspunde direct acestor întrebari. În acest sens, despre alegerea unei meserii putem formula următoarele:
- Reprezintă o necesitate evolutivă individuală, de grup și socială (“valul” de cunoaștere specific unei anumite generații, CNV) - dobăndirea unei experiențe personale de viața particularizate, individualizate (MP). Toți trebuie să ne alegem meseria optimă individual, dar nu toți știm cum să o facem in mod corect.
- Există o evidentă compatibilitate (C) (pe toate structurile) între individ și meseria aleasă (în ambele sensuri). Deși mulți o percep, totuși o ignoră.
- Similar pentru beneficitate (EBF).
- Se bazează pe identificarea de pasiuni, hobby-uri, aptitudini, calități și valori personale care își au originea în trecutul fiecărui individ, în pregătirea sa anterioară dar și prezentă, în educație, în experiența de viață acumulată personal.
- În concluzie alegerea este pre-influențată de trecutul nostru, de părinți, de prieteni, de ființe pe care le iubim sau a căror iubire o acceptăm, de societatea în care ne aflăm la diferite momente de timp.
- Este un proces continuu, necesar a fi întotdeauna în armonie și a răspunde favorabil, constructiv și cu implicare voluntară, responsabilă - necesităților de viitor ce se pot anticipa întotdeauna din prezent. Multe persoane (părinți, copii, educatori, profesori, preoți, psihologi, etc) ignoră acest caracter continuu, cu consecințele de mai târziu.
- Există o dinamică (generată de necesitați spirituale și apoi raționale) a pieței de muncă, presupunând valuri de activități (“joburi”) specifice (tehnologie, avocatură, vânzări, agricultură, medicină, etc) cu pondere majoritară în perioade de timp ce se succed. De aici și ciclurile dezvoltării macroeconomice. Sau cum zic unii:”moda valului”.
- Ignorarea criteriilor spirituale corecte sau înlocuirea acestora cu criterii pur raționale constituie o gravă eroare - totuși destul de frecventă.
- Educația gresită, lipsită de spiritualitate duce la grave eșecuri - foarte greu sau imposibil de corectat ulterior.
- Se bazează pe o implicare activă, voluntară ca și atitudine corectă. Mai exact “ce vreau să fac eu ?” Nu ce pot, ci ceea ce simt și cât de mult îmi doresc! Ca să pot - mă pregătesc.
- Este bine ca ocupația să corespundă cu profesia. Dar chiar dacă nu este așa, nu renunța la profesia și la visle tale, construiește permanent o cale către ele, chiar în timp ce-ți desfășori ocupația.
- Mentalitatea de a aștepta “ să fii angajat” este greșită din start, întrucât presupune “așteptare”. Dezvoltă-te, ieși din “zona de confort”, fă-ți un plan de bun-simț, testează-l și apoi angajeaza tu pe cei potriviți scopului și planului. Astfel dovedești că te maturizezi, că nu esti pasiv, că devii responsabil pentru tine dar și pentru alții, că manifești voință și orientare. Scapă de educația și mentalitătile greșite, de carențele proprii și ale societății, pune-ți în valoare calitățile și aptitudinile pentru care ai muncit până acum!
- Ignoră etichetele puse de societate, concetățeni, etc. focusează-te pe ceeea ce vrei să faci și treci de la dorință la faptă.
- Cei ce știu de mici ce vor să devină “când vor fi mari” - și care își împlinesc visul benefic – dovedesc de timpuriu o puternică experiență anterioară, un trecut activ și o dezvoltare remarcabilă. Trebuiesc analizate însă efortul și perseverența. Aceștia au mari șanse de a deveni lideri sau creatori, inovatori în domeniul ales.
- Cei care nu știu ce fel de aptitudini au, nu le place nimic, nu îi atrage nicio materie, niciun domeniu sunt persoane cu carențe ample în trecutul personal. De aici consecințele, dar soluția rămâne aceeași. Idem pentru cei caracterizați de expresia “Am diplomă, acum încotro ?”
- Nu facultatea te învață pe tine, ci tu înveți de la ea.
- Este bine să existe “cariera” sau mai bine spus “planul personal de dezvoltare”, dar să aibe la bază fundamente întâi spirituale și apoi raționale. Este necesar să fim buni în ceea ce facem, să nu fim nepăsători sau leneși. Este și acesta un criteriu spiritual.
- Una este să îți placă ceva și alta este să fii bun la ceva. Poți să devii bun la ceva dacă îți place, dar nu trebuie să îți irosești timpul.
- Puterea de a te pune pe treabă vine de la visele pe care le avem, în prezenta unor stimuli cu o notă foarte personală (un anumit eveniment în viață, trăirea unui sentiment puternic, intâlnirea cu o anumită persoană, etc) Când visam la așa ceva – care era stimulul?
- Remarcăm necesitatea și rolul principal al modelelor pozitive, al liderilor formatori, a personajelor carismatice, formatori de “oameni mari” frumoși și buni. (rolul uceniciei)
- Avem așa multă informație la îndemână, dar suntem generațiile care tot încă nu știm încotro. Boom-ul informațional presupune criterii de adaptare și previziune precum necesitatea creșterii conectivității informaționale, (spirituale și raționale) (AIBD, AIL) simultan cu creșterea potențelor de conștientizare și discernământ (PC, CDBR)
- Sfătuiește-te cu persoane elevate, competente, care dovedesc realizări și au o viață spirituală și socială corectă. Informează-te , analizează, dar decide singur ce vrei să faci. Asumă-ți răspunderea.
- Profită de orice oportunitate. Experiența de viață este mai importantă decât cea profesională. Și doar atunci când conștientizezi că mai important este ce devii tu însuți, vei vedea câte lucruri grozave poți face din tine. Scapă de frică, scăpa de atitudinea negativă. O atitudine pozitivă te va ajuta să ajungi unde vrei și te va ajuta să te descoperi.
- “Dacă nu îți place unde ești, mută-te, nu ești un copac”. Nu merită să irosești viata pe ceva ce nu îți place. Indiferent în ce situație ești, există o șansă și pentru tine. Trebuie doar să dai la o parte frica, atitudinea negativă, iluziile create de alții.
Toate aceste noțiuni prezentate mai sus se pot identifica, cuantiza și analiza cu exactitate, în mod relativ simplu, ușor de accesat și cu rezultate incontestabile de catre știința Inforenergeticii. Rezultă astfel alegerea optimă - condiție a succesului personal dar și social.